Kategorier
Destinationer Norge

Guide til Lysefjorden

Her finder du tips til overnatning og naturoplevelser ved Lysefjorden i Norge.

I august besøgte jeg Lysefjorden i Norge med min kæreste. Det var første besøg i det norske for mit vedkommende – og det bliver helt klart ikke det sidste.

I artiklen finder du tips til planlægningen af din ferie ved den smukke Lysefjorden – og jeg håber, du finder en masse ferieinspiration!

Siden indeholder reklamelinks!

Kort over Lysefjorden

Herunder ser du et kort over Lysefjorden, hvor jeg har markeret overnatningssteder, seværdigheder, parkeringsmuligheder og færgehavne.

Med kortet i baghovedet kan du bedre planlægge din ferie ved Lysefjorden, så du får set alt det, du gerne vil se.

Hvor skal man bo ved Lysefjorden?

Lysefjorden er et virkeligt dejligt område at tilbringe tid i. Det er dog ikke altid lige nemt at finde ud af, hvor du skal bo, når du planlægger ferien hertil.

Derfor anbefaler jeg her et par steder, du kan søge efter overnatning i området omkring Lysefjorden:

Stavanger – Her skal du bo, hvis du blot ønsker at besøge Lysefjorden på en enkelt dagstur. Det kan være med et fjordkrydstogt eller på vandretur til Preikestolen.

Forsand – Kaldes også for Lysefjordens hovedstad. Herfra kan du let komme med de små færger rundt i hele fjorden – og så findes her nogle rigtig smukke steder at wild campe.

Jørpeland – En lille by, som kun ligger et stenkast væk fra starten på vandreturen til Preikestolen. Her finder du butikker, en chokoladefabrik og dejlige spisesteder.  

TIP! Vil du bo helt ude ved Lysefjorden, anbefaler jeg at bo i en ad de små fjordbyer Flørli eller Lysebotn.

Wild Camping: Ytra Dørvika

Prisklasse: Gratis

Den absolut billigste måde at overnatte ved Lysefjorden er ved at gøre brug af Allemannsretten i Norge. Det gjorde vi selv, og slog det gamle festivaltelt op på Ytra Dørvika.

Ytra Dørvika er en skøn, velholdt strand med både toiletbygning, bålhytte og fiskebro, hvor både ind imellem også ligger til. Stedet er virkelig en oase, og vi nød vores første oplevelse med wild camping her.

Fra Ytra Dørvika kan du tage med på guidet kajaksejlads i Lysefjorden. Læs mere og tjek priser her.

Camping: Preikestolen Camping

Prisklasse: 230 NOK for campingvogn, autocamper, bil + telt / 50 NOK per voksen.

Er du ikke helt med på wild camping, og ingen mulighed for at komme i bad? Så kan du selvfølgelig også slå dig ned på en rigtig campingplads. Her anbefaler jeg Preikestolen Camping, som 4 km fra starten af Preikestolen-trail.

Campingpladsen byder på servicebygninger, reception, restaurant og souvenirbutik. Her er åbent fra marts til oktober, og opdaterede priser finder du på campingpladsens hjemmeside.

OBS! Det er ikke muligt at forhåndsreservere en plads. Kommer du i højsæsonen, anbefaler jeg derfor at komme først på dagen (omkring kl. 11 ved check-ud)

Turisthytten: Skåpet

Prisklasse: 2.200 NOK for hytter / 455 NOK i fællesværelse (kan ikke forhåndsbestilles)

Rundt om i de norske fjelde finder du budgetvenlige turisthytter, som drives af DNT (Den Norske Turistforening). Skåpet er dog en moderne hytte af sin slags.

Her finder du en stor hytte med fælleskøkken, stue og sovepladser til 12 personer. Er du ikke til overnatning i fællesværelser? Så kan du forhåndbestille én af de seks unikke hytter, som ligger spredt ud over terrænet.

Hytterne har panoramavinduer med udsigt til søen, Soddatjørn. Du finder også køkkenudstyr, service, tæpper og puder. Medbring blot dit eget sengetøj eller sovepose. Og en pandelampe, da hytten er solcelledrevet.

Du kan ikke parkere direkte ved Skåpet. I stedet vandrer du 3,5 km fra parkeringspladsen ved Vinddalen op til Soddatjørn Lake. Ruten tager 1,5 time hver vej, men den er velegnet for hele familien.

Efter vandreturen kan du slappe af i saunaen eller nyde udsigten fra det udendørs bad. Det er da et luksus vildmarkseventyr, som vil noget!

Læs mere om bestilling og overnatning på Skåpet her.

Værdi for pengene: Preikestolen Fjellstue

Prisklasse: fra omkring 2.200 NOK

Preikestolen Fjellstue er tegnet af anerkendte arkitekter. Og bygningen falder i ét med den omkringliggende natur. Her finder du dobbeltværelser og familieværelser til 4 personer.

Alle værelserne har udsigt over den smukkeste sø, Refsvatnet. Og efter en vandretur til Preikestolen, kan du få varmen i den hyggelige pejsestue. Eller leje en flydende sauna på søen.

En overnatning på Preikestolen BaseCamp inkluderer morgenmad og gratis parkering, hvilket er en fordel. Parkeringen ved Preikestolen koster nemlig 250 NOK.

Tjek ledige datoer på Preikestolen Fjellstue her

Preikestolen Fjellstue er en del af Preikestolen Basecamp, som også råder over:

  • Preikestolhytta – Traditionel, norsk hytte med simple værelser (2- 4 personer)
  • Hikers’ Camp – Små glamping shelters med madrasser, lys og USB-stik (2 personer)
  • Veslebu – Romantisk skovhytte med egen sandstrand til dine ture i fjeldet (5 personer)

Preikestolhytta og Hikers’ Camp er for dig, som gerne vil gå lidt på kompromis med faciliteterne til fordel for en lavere pris. Veslebu er derimod for dig, som ønsker en privat hytte og lidt mere luksus i din ferie.

Luksus: The Bolder by the Lysefjord

Prisklasse: 4.800 – 11.800 NOK

The Boulder Lodges er det ultimative overnatningseventyr ved Lysefjorden. Hytterne ligger på en 170 hektar stor naturgrund, hvor slow travel, magiske øjeblikke og de majestætiske fjelde er i fokus.

Du finder tre StarLodges, to SkyLodges og én GrandLogde. Fælles for dem alle er, at udsigten over landskabet er fuldstændig fantastisk. Vi kørte forbi hytterne på vores tur – og det ser så fredfyldt ud derude midt i naturen.

StarLodge – 35m2 med udsigt over fjorden. Plads til to personer.

SkyLodge – 22m2 med to dobbelt soverum Vipp designerkøkken. Plads til 4 personer.

GrandLodge – Luksuriøs designhytte med to badeværelser og møbler fra Eikund. Plads til 12 personer.

Hvad skal man se ved Lysefjorden?

Lysefjorden er et mekka for vandreture, naturoplevelser og unikke bådture. Jeg har samlet mine bud på de bedste oplevelser i området. Både dem, jeg selv har oplevet – og dem, jeg stadig har til gode til min næste tur.

  • Preikestolen
  • Flørlitrappene
  • Fjordkrydstogt
  • RIB-sightseeing
  • Ytra Dørvika
  • Høllesli Viewpoint
  • Lysefjorden Rundt
  • Lysebotn & Lysevegen
  • Kjeragbolten
Powered by GetYourGuide

Preikestolen

Hvert år besøger mere end 300.000 vandrere Preikestolen – eller Prædikestolen på dansk. Norges mest populære fjeldvandring slutter med det vildeste syn over Lysefjorden fra den 25 x 25 store klippeplatform.

Platformen befinder sig 604 meter over Lysefjorden. På en klar dag kan du se helt ud til den lille by, Lysebotn, som ligger for enden af den 42 kilometer lange fjord.

Læs min guide om vandring til Preikestolen her

Vandreturen op til Preikestolen er 8 km lang tur/retur. Med sine samlede stigninger på 500 meter skal du dog sætte 3-4 timer af til turen.

Selve ruten er stejl på steder, men stien blev i 2013/14 opgraderet af nepalesiske sherpaer. Så selvom stien er stejl et par steder, mister du ikke fodfæste.

Sæsonen for at vandre til Preikestolen er fra april til oktober. Du kan godt vandre ruten om vinteren, men her anbefales det at tage på en guidet tur.

Find guidet vintervandring til Preikestolen her

For dig som ikke er vant til at vandre i de norske fjelde – eller dig, som blot ønsker at besøge Preikestolen på en dagstur, kan du også tage med på en guidet tur om sommeren.

Powered by GetYourGuide

Turen starter i Stavanger, hvor guiden på den 40 minutter lange køretur til Preikestolen vil informere om turen og give tips til dagen. Du får god tid til at vandre ruten, og du kan også slappe af og tage billeder på selve Preikestolen.

Flørlitrappene

Flørlitrappene, også kaldet the Flørli 4444 Stairs, er den længste trætrappe i hele verden. Trætrappen blev bygget for mere end 100 år siden – for at følge en vandkraftledning op på bjerget.

Når du helt op til toppen af trætrappen, har du besteget Eiffeltårnet 2,5 gange! Ikke nogen ringe præstation!

Flørlitrappene ligger langt inde i Lysefjorden, i den lille landsby Flørli. Du kan kun komme hertil med båd eller til fods, da landsbyen er vejløs.

Bestil dine færgebilletter på kolumbus.no. Hurtigfærgen er din bedste mulighed, da den kun tager 45 minutter fra Forsand. Vi tog færgen tidligt om morgenen – og retur senere på dagen. Husk at bestille færgen på forhånd!

Vil du hellere bruge en nat i Flørli? Tag et kig på Flørli 4444 Hostel, hvor du både kan overnatte i værelser, lejlighed eller telt. Det er en god mulighed for at slappe af efter vandreturen, og nyde stilheden og den specielle atmosfære helt ude på fjorden.

Vi besøgte selv Flørli på en regnfuld dag i august. Desværre betød det også, at de små trappetrin var glatte – og vi søgte i stedet ly i den lille Flørli Turiststasjon. Den ligger 20 minutters gang op ad en grussti fra færgen.

Derfor anbefaler jeg på det kraftigste at tjekke vejret, inden du tager ud mod Flørli, så dine planer om at bestige trætrappen ikke ender med en “spildt” feriedag.

Er du ikke vild med tanken om små trappetrin, som fører langt op i fjeldet? Så kan du nøjes med at gå op ad de første 700 trin. Kort turen af her, og følg grusstien ned til Flørli Turiststasjon.

Fjordkrydstogt

Har du base i Stavanger? Så findes der flere muligheder for en dagstur ud til Lysefjorden. Blandt de mest populære ekskursioner er dette fjordkrydstogt, hvor du vil sejle forbi seværdigheder som:

  • Hengjanefossen Waterfall
  • Vagabond’s Cave
  • Og ikke mindst Preikestolen

Din naturoplevelse er uforstyrret, da du sejler igennem det norske landskab på en stille, elektrisk båd. Du har mulighed for at købe forsyninger i kiosken, sidde indendørs eller på soldækket.

Powered by GetYourGuide

RIB-Sightseeing

Vil du opleve en lidt mere actionfyldt sejltur på Lysefjorden? På denne 2-timers tur med sightseeing fra en RIB båd, kommer du både forbi huler, vandfald og smukke fjorde.

Turen starter i Stavanger, og under turen kommer farten helt op til 35 knob, du får vind i håret og ikke mindst flotte udsiger. Er du heldig spotter du måske sæler, marsvin og ørne!

Powered by GetYourGuide

Ytra Dørvika

Ytra Dørvika er en smuk badestrand lige ved starten af Lysefjorden i Forsand Kommune. Stedet er meget populært til weekendture og camping, da det efter sigende er den fineste af sin slags på hele fjorden.

På stranden finder du toilet, bålhytte og en lille bådebro. Det er muligt at komme hertil med bil eller i båd.

Læs mere om vores første wild camping oplevelse her.

Det er også muligt at tage med på guidede kajakture, som starter lige ved Ytra Dørvika. Det er en perfekt mulighed for at kombinere camping med lidt sightseeing.

Powered by GetYourGuide

Den guidede kajaktur tager ca. 3 timer. Undervejs vil du opleve det lokale dyreliv, Vagabonds Cave og Refsa Waterfall. Den lille gruppestørrelse på 12 personer gør turen meget attraktiv. Bestil derfor i god tid.

Høllesli Viewpoint

Drømmer du om en norsk road trip med flotte udsigtspunkter. Udsigtspunktet ved Høllesli ligger lige ved den smukke nationalrute “Scenic Route Ryfylke”. Fra udsigtspunktet har du udsigt til Lysefjorden og Forsand-broen.

Fra parkeringen følger du en lille sti, som er skåret ind i klippevæggen, ud til udsigtspunktet. Til venstre kan du sidde på platformen og nyde udsigten, imens du til højre kan bevæge dig lidt ud på klipperne. Bare husk at holde fast i gelænderet!

Find Høllesli Viewpoint på GoogleMaps her

Lysefjorden Rundt

Lysefjorden rund er en 100 kilometer lang vandrerute, som tager dig forbi de bedste steder ved Lysefjorden. Den er delt op i 8 etaper, og undervejs kan du overnatte i Den Norske Turistforenings velholdte vandrehytter. Læs mere her.

Lysefjorden Rundt starter ved parkeringspladsen i Vinddalen. Herfra vandrer du 3,5 km op til den moderne DNT-hytte, Skåpet. Her kan du overnatte i fælleshytten eller én af de private hytter, som har udsigt over den smukke sø, Soddatjørna.

Undervejs på vandreruten kommer du forbi steder som Flørli, Kjerag, Lysebotn og ikke mindst Preikestolen. Lyder det som vandreturen for dig?

Find mere information om Lysefjorden Rundt her.

Kjeragbolten

Du har måske set billederne af den runde kampesten, som er klemt fast mellem to fjelde? Det er Kjeragbolten, som ligger i Lysefjordens højeste fjeld, Kjerag. Fjeldet ligger 1.084 meter over havet!

Turen på 11 kilometer til Kjeragbolten tager 6-10 timer tur/retur. Da ruten har stigninger på 800 meter, bør du være i god form, inden du tager afsted.

Powered by GetYourGuide

Ønsker du at besøge Kjeragbolten uden for højsæsonen, er det en god idé med en guidet vandretur. Det gælder især, hvis du ikke er vant til fjeldvandring. Vejret kan skifte i løbet af ingen tid, og det er ikke altid barmhjertigt.

Den guidede tur er også en glimrende løsning for dig, som ikke ønsker selv at leje bil. Her er nemlig afgang fra Stavanger.

Lysebotn

Lysebotn er mest kendt for Lysevegen, som via 27 hårnålesving fører 640 højdemeter op i fjeldet. På toppen ligger udsigtsrestauranten, Øygardstøl, og parkeringspladsen for vandreturen til Kjeragbolten.

Vejen er åben fra maj til oktober – alt efter vejret. Du kan nå landsbyen for enden af fjorden med bil eller færge.

Der findes ikke mange overnatningsmuligheder i Lysebotn, da det er en lille by med knap 15 indbyggere. Tjek evt. ledigeheden hos Lysefjorden Turisthytte, hvis du ønsker en overnatning.

Rutebeskrivelse fra Kristiansand til Lysefjorden

Vores køretur til Lysefjorden starter ved Kristiansand Feriesenter, hvor vi har tilbragt to nætter med havudsigt, og besøgt Dyreparken Kristiansand.

Du kan læse hele min guide til Kristiansand her.

Ruten slutter ved Ytra Dørvika, som er en skøn strand til camping, kajakture og fiskning.

Du kan følge ruten, som vi kørte til Lysefjorden ved at klikke på kortet herunder. Rediger den efter behov, så du får de korrekte start/slut steder.

Flekkefjord

På rutens første strækning ligger den lille by, Flekkefjord. Jeg ville gerne have taget tiden til at stoppe her – desværre var vejret meget vådt, og derfor droppede vi det.

Her er et par tips til et hurtigt stop i Flekkefjord:

Hollenderbyen – Den lille bydel stammer fra 1500- 1600 tallet, hvor flere hollændere flyttede til byen for at fiske efter sild.

Lilleheira Viewpoint – Et lille udsigtspunkt med udsigt over fjorden og selve Flekkefjord by.

Flekkefjordbanen – To timers skinnecykling langs den smukke gamle jernbanestrækning

Rute: Kristiansand – Flekkefjord – Vikeså (195 km, 3 timer)

Fra Kristiansand følger vi Europavej 39 til Vikeså. E39 løber faktisk 1.330 km langs den norske vestkyst hele vejen fra Aalborg til Trondheim.

Gloppedalsura Magma Geopark

Gloppedalsura er Nord-Europas største stenbunke, som stammer fra et stort jordskred for 10.000 år siden. Stenbunken er mere end 100 meter tyk, og det er et enormt smukt område.

Under 2. verdenskrig var Gloppedalsura-området afgørende for de norske soldater. De mange steder at skjule sig blandt kampestenene var nemlig gode i forsvarspositionen.

Er du til adrenalin, findes der en via ferrata (klatrerute), hvor du kan opleve mere af det store stenskred. Ruten tager omkring 1,5 time, men den er egnet for både voksne og børn.

Rute: Vikeså – Gloppedalsura Magma Geopark – Byrkjedal (25 km, 30 minutter)

Ved Vikeså drejer vi ud på Fv503 og følger den til sin slut i Byrkjedal. Vejen er godt 25 km lang, og den tager kun 30 minutter at køre. Til gengæld er den virkelig naturskøn, og du finder også det imponerende Gloppedalsura stensked på denne strækning.  

Månafossen

Er du ikke til lange vandreture, så kan den lille rundtur fra parkeringspladsen i Eikeskog til Månafossen-vandfaldet stærkt anbefales. Det tager kun en lille time for hele turen, og selvom stien er ret stejl, så vil jeg ikke kategorisere den som svær.

Månafossen er et 92 meter højt vandfald, som med stor kraft brager ned i Frafjordelva-floden. Udsigten er virkelig smuk herfra, og det er et fantastisk sted bare at sidde og stirre på naturen.

Og er du ikke træt af vandring, kan du udvide turen til Friluftsgården Mån. Den smukke gård var beboet indtil 1915, men i dag er den sat i stand af Jæren Friluftsråd.

Det er muligt at overnatte på Friluftsgården Mån. Læs mere her.

Når du parkerer på parkeringspladsen, kan du ikke betale parkering med det samme. Der er intet mobil signal her, så du skal gå ca. 100 meter op ad stien mod vandfaldet. Her funder du signal, og så kan du klare parkeringen med EasyPark (50 NOK).

Rute: Byrkjedal – Månafossen (17 km, 20 minutter)

Fra Byrkjedal kører vi kort ud på Fv450, hvorefter vi drejer af ved Gilja og ind i den 3,8 kilometer lange Frafjordtunenelen. Her kommer vi ud på den lille vej, Fv281, som vi følger hele vejen til Månafossen parkering i Eikeskog.

Færgekajen i Lauvvik

Lauvvik ligger lige ved mundingen af Lysefjorden. For ikke at køre hele vejen igennem Stavanger og tilføje en halv time ekstra til køreturen, anbefaler jeg at hoppe på bilfærgen fra Lauvvik til Oanes.

På blot 15 minutter sejler den over Høgsfjorden til en pris på 160 NOK per bil. Færgen sejler hver halve time i dagtimerne – hele året rundt. Du kører blot ned til havnen, venter på den næste færge, og betaler med kort ombord.

Tjek opdaterede tider og priser her.

Rute: Månafossen – Lauvvik Ferjekai – Ytra Dørvika (52 km, 1 time 15 minutter)

Fra Månafossen kører vi tilbage ud på Fv450 ved Gilja, og lige efter Oltedal drejer vi af på Fv508, indtil vi ender på Lauvikveien mod Lauvvik Ferjekai.

Fra Lauvvik er der kun en kort færgetur til Oanes. Lige udenfor Oasen starter den 260 km lange Ryfylke Scenic Route, som er en af Norges mest populære nationale turistveje.

Vi drejer dog af over Lysefjordbrua ret hurtigt, inden vi følger Fv496 til smukke Ytra Dørvika strand/camping.

Spørgsmål og svar om Lysefjorden

Hvor ligger Lysefjorden?

Lysefjorden ligger øst for Stavanger i Forsand kommune i Rogaland Fylke. Turen til Stavanger tager 45 minutter i bil.

Hvor lang er Lysefjorden?

Lysefjorden er 42 kilometer lang og op til 500 meter dyb.

Hvor lang tid tager det at gå til Kjeragbolten?

Vandreturen til Kjeragbolten tager minimum 6 timer, og du bør afsætte 6-10 timer i gennemsnit.

Hvordan kommer jeg til Flørli?

Du kommer til Flørli med en lille færge fra Forsand eller Lysebotn, som ligger i hver sin ende af Lysefjorden.