Seværdigheder i Lissabon

Lissabon er en af de mest hippe storby-destinationer i hele Europa. Mange sammenligner den portugisiske hovedstad med San Francisco. Byen er nemlig bygget på 7 bakker, hvor den charmerende sporvogn (Tram 28) kører op og ned ad. 

Jeg besøgte Lissabon i marts 2024, og blev glædeligt overrasket over Alfamas charmerende gader, solnedgangen fra de mange udsigtspunkter, og byens overkommelige størrelse ifht. transport. 

Derfor har jeg samlet denne guide til 21 seværdigheder, oplevelser og attraktioner i Lissabon, som du ikke må misse. 

❗️FlereFerier.dk finansieres af reklamelinks. Derfor kan jeg modtage en mindre kommision overnatninger, oplevelser m.v., som du køber igennem siden. Det medvirker til, at jeg kan holde siden kørende ☺️

Leder du efter noget andet?

👉🏻 Køb et Lisboa Card 💲💲

Mit første råd til dig, som vil besøge mange af de største attraktioner i Lissabon, er at købe et Lisboa Card. Det er en form for turistkort, hvor du har gratis adgang til forskellige top-attraktioner, seværdigheder og offentlig transport i 24, 48 eller 72 timer. 

Inden du beslutter dig for at købe kortet, bør du sørge for at vide hvilke attraktioner, du vil besøge. Det kan nemlig ikke altid betale sig, da ikke alle attraktioner er inkluderet i kortet. I guiden her har jeg skrevet, hvilke af seværdighederne, du kan besøge gratis med Lisboa Card.

Og så vil jeg anbefale dig at købe kortet, når du besøger Belém:

  1. Dagsbillet til offentlig transport (6,8€)
  2. Belémtårnet (8€)
  3. Jerónimos-klostret (12€)
  4. Karetmuseet (Museu Nacional dos Coches) (8€)
  5. Pilar 7 Bridge Experience (5,5€)

Uden et Lisboa Card vil ovenstående dagstur koste dig 40,3€.

Med et Lisboa Card (24 timer) vil det koste dig 22€.

Derfor er da altså en del penge at spare ved at planlægge turen lidt, og købe et Lisboa Card, hvor det giver mening!

OBS! Kortet skal hentes på en af de lokale turistkontorer. Der ligger et på Praça do Comércio, som er tæt på, hvor mange turister overnatter.

Liste over 21 seværdigheder, du skal se i Lissabon 👇🏻

👉🏻 Opdateret marts 2024

1️⃣ Hop på sporvognen (TRAM 28)

En tur med sporvognen er den helt ikoniske oplevelse i Lissabon. Den snor sig igennem de smalle, brostensbelagte gader, og stopper ved de bedste seværdigheder i Graça, Alfama, Chiado/Baixa og Bairro Alto. 

Sporvognen er meget populær, og den vil med garanti være propfyldt i løbet af dagen. Derfor anbefaler jeg at starte din dag med at tage sporvognen til stoppet, Graça, og gå igennem gaderne helt ned til Alfama eller Chiado/Baixa-området. 

2️⃣ Sao Vicente de Fora Monastery

Klosteret, som stammer fra 1582, var dedikeret til St. Vincent. I dag har det verdens største samling af barokfliser. Fliserne illustrer blandt andet forskellige scener fra Lissabon igennem tiderne. 

Den originale kirke blev bygget udenfor Lissabons bymure, og derfor refererer navnet også til dette. Kirken blev faktisk bygget, fordi den første konge i Portugal lovede at bygge kirker, hvor korsfarere fra Nordeuropa og Portugal lå begravet. 

Personligt, synes jeg, det er værd at besøge klosteret. Det er simpelthen så smukt, og fra toppen har du udsigt til National Pantheon og Miradouro Portas do Sol.

Indgang koster 8€

3️⃣ National Pantheon

National Pantheon er hjem for Santa Engrácia-kirken, hvor du finder gravstederne for nogle af Portugals vigtigste personer igennem tiderne. Kirken er også hjemsted for en af de mest tragiske kærlighedshistorier. Men den kan du lære mere om, når du besøger selve kirken.

👉🏻Køb entrébillet her!

Kirken blev bygget af prinsesse Dona Maria i det 16. århundrede, men den stod først færdig 350 år senere. Det er grunden til, at man på portugisisk har ordsproget: “som konstruktionen/bygningen af Santa Engrácia”. Ordsproget hentyder til noget, der aldrig bliver færdiggjort.  

Museet er gratis at besøge med Lisbon Card!

4️⃣ São Jorge Castle

Du kommer næppe til Lissabon uden at se Castelo de São Jorge, som er en af byens absolut must see seværdigheder. Ruinerne af slottet fra det 11. århundrede troner over byen på en bakketop. 

👉🏻 Køb din indgangsbillet på forhånd her!

Inden for borgens mure, bliver du trukket tilbage i Lissabons historie. Du kan gå langs murene, gå ned til tårnet eller slentre rundt på gårdspladserne. Borgen var afgørende for beskyttelsen af Lissabon mod fjendtlige indtrængere. 

Et tip er at besøge borgen lige inden solnedgang, så du får set alle de spændende kroge i dagslys, og slutter af med synet af den rødglødende solnedgang over byens tage.

5️⃣ Tuk-tuk-tur i Alfama

Området omkring Castelo de São Jorge kaldes for Alfama. Det er det ældste kvarter i Lissabon, og fyldt med snoede, farverige gader. Her kan du virkelig fornemme historien, imens du prøver at finde rundt i de næsten labyrintiske gader. 

Området er fyldt med små caféer, lokalt kunsthåndværk og ikke mindst to af byens bedste udkigspunkter: Miradouro das Portas do Sol og Miradouro Santa Luzia. 

Området er et populært startpunkt for de mange tuk-tuk-ture, som kører rundt i hele Lissabon. Med en sådan tur kan du opleve Lissabon uden at bruge din energi på at gå op og ned af de mange bakker. Samtidig bliver turen skræddersyet til lige netop dine ønsker. 

👉🏻 Find forskellige Tuk-Tuk-ture i Lissabon her!

Powered by GetYourGuide

6️⃣ Katedralen i Lissabon

Langt de fleste storbyer i Europa har en storslået katedral. Lissabon er ingen undtagelse, og ikonet er vigtigt for byens religiøse historie. Den blev bygget i det 12. århundrede. Udenfor har den to klokketårn, imens den indenfor er dekoreret med statuer og flotte glasmalerier.

Det koster ingenting at besøge selve katedralen, men ønsker du at udforske det lille museum i klosteret, koster det 5€, som du betaler på stedet. 

👉🏻 Køb adgangsbillet her!

7️⃣ Rua Augusta Arch

Rua Augusta Arch blev i sin tid bygget til at huse et klokketårn og ikke mindst til minde om Lissabons genopbygning efter et stort jordskælv i 1755. Bygningen stod færdig i 1783, men først i 2013 var det muligt for offentligheden at nyde udsigten fra toppen. 

👉🏻 Køb entrébillet her!

Fra toppen har du en imponerende udsigt over Rua August Shopping Street, Santa Justa Lift, Carmo Convent og São Jorge Castle. 

Nedenfor finder du Praça do Comércio, lige ved havnefronten i Baixa-området. Pladsens midte er hjem for statuen af Kong Jose I på sin hest, imens den er omkranset af store gule bygninger med restauranter og butikker. 

Entré er gratis med Lisboa Card!

 

8️⃣ Santa Justa Lift

Går du ned ad Rua Augusta ender du ved Santa Justa Lift, som transporterer passagerer 45 meter op til Largo do Carmo, hvor Carmo-klosteret ligger. De to elevatorer i tårnet kan hver rumme 20 personer, og fra toppen har du en skøn udsigt over Baixa. 

Carmo-klosteret i Bairro Alto er en noget speciel seværdighed, da det ikke har noget tag. Det brast nemlig sammen under et jordskælv i 1755. På klosteret kan du beundre de høje buer, og opleve den smukke arkitektur, som er flere hundrede år gammel. 

9️⃣ Time Out Market

Time Out Market er en kæmpe hal med forskellige restauranter, hvor du kan nyde mad fra nogle af Lissabons bedste kokke. Det minder på mange måder om streetfood-konceptet, hvor du bestiller mad ved en af de mange restauranter, og derefter finder en plads ved en af de mange borde i midten. 

Markedet kan virkelig anbefales, fordi du kan få alt fra fastfood til traditionelle portugisiske retter. Det er også praktisk placeret midt i byen, så der er aldrig langt herned, når sulten melder sig. 

1️⃣0️⃣ Elevador da Bica

Elevador da Bica er egentlig en del af det offentlige transportsystem i Lissabon. Kabelbanen fører passegerer fra den nederste station Rua de S. Paulo og 245 meter op ad den stejle gade “Rua da Bica”. 

Det specielle ved lige netop denne kabelbane i Lissabon er, at det er den absolut mest fotograferede. Her kan du nemlig samle de farverige huse, smukke verandaer og to vogne med kameraet. 

En tur op og ned af kabelbanen koster 4.1€, men hvis du har en dagsbillet til transportsystemet i Lissabon, er turen gratis. 

1️⃣1️⃣ Belémtårnet

Torre de Belém er en seværdighed på UNESCO’s verdensarvsliste. Tårnet står i bydelen Belém, som var her de portugisiske søfarer startede deres udforskning af verden. I sine tidlige dage var det også en fæstning midt i Tajo-floden, men da flodens bredder har flyttet sig, står tårnet nu helt inde ved kysten. Du skal blot gå over en mindre gangbro for at nå det. 

Tårnet er absolut et must see. Det er gratis at besøge med Lisbon Card

👉🏻 Ellers kan du booke din indgangsbillet her! 

1️⃣2️⃣ Monument of the Discoveries

En lille gåtur fra Belémtårnet ligger Opdagernes Monument, bedre kendt som Padrão dos Descobrimentos. Monumentet er med sine 52 meters højde en stor hyldest til de portugisiske opdagelsesrejsende. Som tidligere nævnt var det nemlig fra havnepromenaden i Belém, at søfarerne drog ud for at opdage verden. 

Vil du sætte ansigt på nogle af de mest kendte opdagelsesrejsende, så er siderne af monumentet dekoreret med skulpturer af lige netop de mest vigtige opdagelsesrejsende. Det er muligt at besøge Opdagernes Monument, og nyde udsigten over Tajo-floden herfra. 

1️⃣3️⃣ Sejltur på Tagus-floden

Området omkring Opdagernes Monument er et populært sted at sætte ud på sejlture på den store Tagus-flod. På sejlturen oplever du Lissabons havnefront, og du sejler under den store 25. April bro, samt forbi Belémtårnet og Praça do Comércio. 

Sejlturen tager omkring 2 timer, og kaptajnen fortæller om Lissabons historie og seværdigheder undervejs. Samtidig kan du nyde en kold velkomstdrink. Turen kan tages om morgenen eller under solnedgangen. 

Powered by GetYourGuide

1️⃣4️⃣ Jerónimos-klostret

Lige overfor Opdagernes Monument finder du det enorme og smukke kloster, Mosteiro dos Jerónimos. Klosteret er også på UNESCOs verdensarvsliste, og det er en af de største vartegn i Lissabon. Derfor er køen altid lang, og du bør komme med god tid. 

👉🏻 Køb din indgangsbillet her!

Indenfor murerne kan du se den smukke portugisisk-gotiske arkitektur og gravstedet for Vasco de Gama. Klosteret er bygget på stedet for Ermida do Restelo, hvor portugisiske sejlere bad, før de satte sejl mod Afrika og Indien. 

Du kan besøge Jerónimos-klostret gratis med Lisboa Card!

I 1500 tallet lå klosteret helt ude ved bredden af Tajo-floden. Den har dog trukket sig en del tilbage, og derfor ligger klosteret i dag længere væk fra vandkanten.

1️⃣5️⃣ LX Factory

LX Factory ligger i en række gamle fabrikker. Bygningerne er omdannet til hippe restauranter, butikker og gallerier. Her ligger endda et hostel. Området er ret populært, når du søger anderledes madoplevelser. F.eks. kan du nyde et mexicansk måltid på @mex.factory, hvor især udvalget er tacos er lækkert. 

Navnet LX kommer af, at den gamle stavemåde for Lissabon var “Lixboa” eller forkortelsen “LX”. Hele det industrielle område er 23.000 m2, og plejede at være hjemstedet for et gammelt, industrielt tekstil kompleks. 

1️⃣6️⃣ Pasteis de Belem

@pasteisbelem er hjemsted for byens mest populære sted at smage pasteis de nata. Her har de fulgt den samme, gamle opskrift siden 1837, og hver dag langer de uendelig mange af de små kager over disken. 

Grundet sin popularitet og placering lige ved siden af Jerónimos-klosteret, kan køen til at smage de lækre kager godt være en anelse lang. Det er dog ventetiden værd. Og vælger du alligevel at gå videre, så bliver kagerne solgt i stort set hele byen. 

1️⃣7️⃣ Dagstur til Sintra

Skal du på én enkelt dagstur under dit ophold i Lissabon, så skal du tage til Sintra. Byen er nemlig hjem for Pena Palace, et gammelt kongeslot, fyldt med farverige terrasser og smukke haver. På en solrig dag kan du se helt til Lissabon, omkring 30 kilometer væk, herfra. 

Sintra er også optaget på UNESCOs verdensarvsliste, og området er ekstremt populært, så parkering er noget nær umuligt. Derfor har jeg skrevet denne guide til at besøge Sintra på en dagstur fra Lissabon. 

Vil du ikke selv planlægge din dagstur til Sintra, kan du tage med på en guidet tur.

Powered by GetYourGuide

1️⃣8️⃣ Lissabon Oceanarium

En anden populær seværdighed i Lissabon, specielt for dig med børn, er Oceanarium. I akvariet kan du opleve mere end 8000 forskellige havdyr fra områder som Antarktis, Nordatlanten, Stillehavet og det Indiske Ocean. Faktisk er Oceanarium i Lissabon det største akvarium i hele Europa!

Oceanarium ligger i området omkring Expo 98, og med sine 28 millioner besøgende siden åbningen i 1998, er det en af de mest populære seværdigheder i Lissabon. Derfor må du altså ikke gå glip af det, da det er en stor oplevelse for hele familien!

👉🏻 Find din entrébillet her!

Powered by GetYourGuide

1️⃣9️⃣ Nations Park Gondola

Med en tur i Nations Park Svævebanen får du en fantastisk panorama udsigt over Parque das Nações. Her kan har du udsigt til Oceanarium og Ponte Vasco da Gama, som er Europas længste bro på 17,2 km. 

Nations Park Gondola er sammen med Oceanarium de største attraktioner på Expo 98. Gondolaen tager dig op i 30 meters højde over Tejo-floden, og du kan købe din billet til svævebanen her!

2️⃣0️⃣ Keramik-shopping I Lissabon

Lissabon er kendt for sin rige kulturarv, og især keramikken er noget, som flere alene rejser til Portugal for. I Lissabons Chiado-område bør du stoppe forbi @ceramicas.na.linha, hvor keramiktallerkener, vaser, krus og diverse pynt står linet op i den store butik. 

I Belém ligger @santanna_1741, som er en keramik fabrik fra 1741, der stadig producerer sine produkter efter de gamle teknikker. I den lille butik kan du købe små fliser, som alle er håndmalede på stedet. Det er en unik lille souvenir at tage med hjem – og så fås de i mange prisklasser. 

TIP! Flere steder i Lissabon vil du støde på vintage- og genbrugsforretninger. Her kan du gøre et godt køb på gamle fliser, som ikke bør koste mere end 5-15€ Per styk. Og selvom det kan lyde af meget, så er det altså kun en brøkdel af prisen på nye modeller. 

2️⃣1️⃣ Museu Nacional Azulejo

Når vi nu taler keramik og fliser i Lissabon, er det værd at nævne Museu Nacional Azulejo. Det er Portugals Nationale Flisemuseum, hvor du kan få et grundigere indblik flisernes historie fra 1500-tallet og til i dag. 

Museet er gratis at besøge med Lisbon Card!

Museet ligger i det gamle Madre de Deus-kloster, som er en yderst imponerende bygning. Har du ikke lyst til at besøge museet, vil du også se mange forskellige fliser rundt på bygningerne i Lissabon. 

Powered by GetYourGuide

Udkigspunkter i Lissabon 📸

📸 Miradouro da Graça

Ved at starte dagen ved udkigspunktet ved Miradouro da Graça, starter du også dagen med at danne dig et overblik over, hvor de forskellige seværdigheder er. Du har udsigt til São Jorge Borgen og Domkirken Sé i Alfama-distriktet.

Udkigspunktet Miradouro da Graça er et af de smukkeste i byen, og du kan toppe oplevelsen med en drink på Graça-kirkens terrasse. Kirken er et gammelt kloster fra det 18. århundrede fyldt med loftmalerier og altid én kunstudstilling. 

📸 Miradouro da Senhora do Monte

Vil du have et større perspektiv over Lissabon, kan jeg anbefale dig også at gå omkring 600 meter længere til Miradouro da Senhora do Monte, som ligger på det højeste punkt i Graça. Også her har du udsigt til São Jorge Borgen, terrasserne i Baixa og ruinerne af Carmo-klosteret. 

📸 Miradoura das Portas do Sol

Er du i Alfama-distriktet, må du ikke springe Miradouro das Portas do Sol over. Fra den store balkon har du udsigt over de charmerende bygningers tage og terrasser. Du kan se op på São  Vicente de Fora Monasetery og National Pantheon. Det er ét af de absolut bedste steder at fotografere Lissabon fra.

📸 Miradouro de Santa Luzia

Utrolig tæt på Miradouro das Portas do Sol ligger Miradouro de Santa Luzia. Dette udsigtspunkt er kendt for sin flotte terrasse med smukke, blå keramik fliser. Besøg udsigtspunktet tidligt om morgenen eller senere på aftenen. Du kan være sikker på, at her er andre turister, men på disse tidspunkter er mængden af mennesker lidt mindre.

Spørgsmål og svar 🤔

🤔 Hvad skal vi se i Lissabon?

Der er så mange charmerende og smukke steder i Lissabon. Men hvis du ikke har lang tid i byen, vil jeg anbefale at tage sporvognen (TRAM 28) til Alfama. Her kan du gå en tur igennem den historiske bydel, stoppe ved Castelo de São Jorge, og se solnedgangen fra Miradouro das Portas do Sol.

I bydelen Belém, som jeg anbefaler at sætte én dag af til, er de absolut største attraktioner Bélemtårnet og Jerónimos-klosteret, som begge er på UNESCOs verdensarvliste. Området er kendt som stedet, hvor portugisiske opdagelsesrejsende satte ud for at kortlægge verden fra.

Sintra er også en dagstur værd. Det er en gammel kongeby, hvor Pena Paladset troner over landskabet på toppen af det højeste bjerg. Ud over Pena Paladset anbefaler jeg også at lægge vejen forbi Moorish Castle og det eventyrlige Regaleira Slot.

🤔 Hvor mange dage skal man være i Lissabon?

Du bør afsætte tre-fire dage i Lissabon. Alt efter hvor travle, du kan lide dine dage, anbefaler jeg, at planlægge dem således:

Dag 1: Ankomst, og sporvogn til Alfama. Oplev Sao Jorge Castle, slentre rundt i de gamle gader, og se solnedgangen fra Miradouro das Portas do Sol.

Dag 2: Oplev Baixa, som er Lissabons centrum. Her bør du stoppe ved Praça do Comércio, Rua Augusta Arch, Santa Justa Lift, Carmo-klosteret, Time Out Market og Elevador da Bica.

Dag 3: På dag tre kan du købe et Lisboa Card, og tage turen til Belém. Her starter du ved Belémtårnet, bevæger dig ned mod Opdagernes Monument, og oplever det storslåede Jerónimos-kloster. Glem ikke at smage de kendte Pasteis de Nata hos Pasteis de Belém lige ved siden af klosteret.

Dag 4: Den sidste dag, anbefaler jeg at tage toget til kongebyen Sintra. Start dagen ved Regaleira Castle, tag en tuk-tuk til Pena Paladset og gå langs murene på Moorish Castle. Fra sidstnævne kan du følge stien ned ad bjerget, tilbage til Sintras historiske bymidte. Her kan du slappe af på en af restauranterne.

🤔 Hvad er værd at købe i Lissabon?

Lissabon er kendt for sine mange keramikbutikker og håndmalede kakler (Azulejos). Det er blandt de mest populære souvenirs at tage med hjem. Jeg anbefaler specielt et besøg hos @ceramicas.na.linha i Chiado-området og @santanna_1741 i Belém.

Planlæg din Lissabon-ferie👇🏻

OM FLEREFERIER.DK

FlereFerier.dk giver dig inspiration til populære og let-tilgængelige rejsedestinationer i hele verden.

Her finder du især tips til seværdigheder, oplevelser og de bedste områder at bo i. 

PRAKTISK INFORMATION

Email: kontakt@flereferier.dk

Flerferier.dk finansieres af reklamelinks. Derfor kan vi modtage en mindre kommision på f.eks. oplevelser og overnatninger, du køber igennem siden 😄